Veelbelovende smartphone met enkele tekortkomingen: OnePlus 12 Review

Veelbelovende smartphone met enkele tekortkomingen: OnePlus 12 Review

De OnePlus 12 is een aantrekkelijke smartphone die comfortabel in de hand ligt en prettig in gebruik is. Ondanks deze positieve punten schiet het toestel op enkele vlakken tekort en kan het de hoge verwachtingen van de fabrikant niet volledig waarmaken. Zo is het scherm bijvoorbeeld niet zo helder als OnePlus beweert, en presteert de Snapdragon 8 Gen 3 minder goed dan bij andere toestellen die dezelfde chip gebruiken. De chip warmt ook sneller op, wat zorgt voor prestatieschommelingen. Toch is de OnePlus 12 allesbehalve een slechte telefoon. Gezien de prijs die je betaalt, biedt het toestel voldoende helderheid, is de chip snel genoeg en maakt het prachtige foto’s. Bovendien is de kleurweergave van zowel het scherm als de camera’s van een zeer hoog niveau. Voeg daar een lange accuduur en de meegeleverde snellader aan toe, en je hebt een smartphone die toch een goede prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Pluspunten

  • Zeer snelle lader inbegrepen
  • Kleurecht scherm
  • Uitstekende camera’s
  • Lange accuduur

Minpunten

  • Schermhelderheid blijft achter op concurrenten
  • Chip presteert minder en warmt snel op
  • Niet volledig waterdicht

Een terugblik op OnePlus’ geschiedenis

Tien jaar geleden verraste OnePlus de wereld met de OnePlus One, een toestel dat het moest opnemen tegen de vlaggenschepen van dat moment, maar dan voor een veel lagere prijs. Het merk profileerde zich als de ‘flagshipkiller’ met strakke software, een eigenzinnige benadering, en een trouwe gebruikersgemeenschap. De toestellen van OnePlus trokken veel fans aan dankzij hun goede prijs-kwaliteitverhouding. In de loop der jaren is het bedrijf echter veranderd. Waar OnePlus voorheen vooral gericht was op betaalbare vlaggenschepen, heeft het nu ook midrange- en low-end toestellen in de Nord-serie. Het merk lijkt nu een meer gebalanceerde aanpak te hanteren, waarbij het verschillende prijsklassen bedient om een breder publiek aan te spreken. Tegenwoordig heeft OnePlus in elke categorie wel een toestel, hoewel ze de laatste jaren wat terughoudender zijn geworden.

OnePlus 12: terug naar de basis?

De OnePlus 12 lijkt een terugkeer naar de oorsprong, met de focus op het aanbieden van high-end specificaties tegen een concurrerende prijs. Vorig jaar bracht OnePlus een toestel uit met een combinatie van high-end en midrange-onderdelen, en dit jaar kiest het merk opnieuw voor een tweedelige strategie met de OnePlus 12 en 12R. Beide smartphones bieden veel waar voor hun geld, waarbij de OnePlus 12 alle kenmerken heeft van een high-end toestel. Zo beschikt het toestel volgens de fabrikant over een van de helderste schermen en uitstekende camera’s, en is het uitgerust met een slimme Trinity-engine en een Pixelworks X7-chip voor verbeterde prestaties. De batterij is ook groter en biedt een langere gebruiksduur per lading. En dat alles voor minder dan 1000 euro, wat deze smartphone een stuk betaalbaarder maakt dan veel van zijn concurrenten.

De concurrentie met midrange smartphones

Naast de OnePlus 12 brengt de fabrikant ook de OnePlus 12R uit, een model dat zich richt op het upper midrange segment. Dit is een zeer competitieve markt waarin veel merken meedoen, inclusief oudere vlaggenschepen van andere fabrikanten. De 12R combineert nieuwe en oudere componenten om zich te onderscheiden in deze categorie. Of deze aanpak succesvol is en of de OnePlus 12 echt de flagshipkiller is waar het merk op hoopt, kom je te weten in deze review